dijous, 18 d’agost del 2011

PRIVILEGIS CELESTIALS

Amb tot això de la visita del Papa Benet XVI a les Jornades Mundials de la Joventut (JMJ) que es celebren a Madrid. M’ha vingut en memòria llegir un tex del filòsof John Locke (1637-1704), considerat el pare del liberalisme, titulat Carta sobre la tolerància (1689), on l’autor fa una ferma reivindicació de la llibertat religiosa i parla de les relacions entre Església i Estat, es a dir: “de les fronteres entre els assumptes de Deu i els assumptes del Cèsar”. Un tex que podem considerar totalment vigent tot i la distància de temps.

A la Constitució Espanyola de (1978) l’Estat Espanyol es declara aconfessional. Però sembla ser que els nostres governants, gestors públics i les altes jerarquies de l’església catòlica ho han oblidat. Quan veiem que en aquesta visita a Madrid, totalment religiosa, es dona rebuda a Benet XVI com a cap d’Estat. Un aspecte criticat des de sectors de la mateixa església catòlica i entitats laiques. Per altra banda el conjunt de joves feligresos que acudeixen a les JMJ gaudeixen d’hostatge gratuït en instal•lacions públiques (poliesportius, instituts i altres espais), descomptes al Metro de Madrid, etc., com si es tractes d’allò que a la meva època de joventut anomenaven “exercicis espirituals”, pel que veig subvencionats. Tot un dispensi de fons públics!.

Em considero un home de tarannà liberal, respecto que la persona tingui les seves creences religioses. No practico cap religió, senzillament no entenc el seu llenguatge. Recordo un comentari d’un conegut: “els camins del cel s’encreuen amb els de la terra”. Cert, estem davant el debat ja iniciat per Jonh Locke fa més de tres cents anys.







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada