dilluns, 23 d’agost del 2010

OLOR DE COLÒNIA

Fa uns dies em varen recomanar una novel•la titulada OLOR DE COLÒNIA. Fins aquell moment no n’havia sentit a parlar, com tampoc de la seva autora. Aquest passat cap de setmana l’he llegit. He de dir que feia temps que la lectura d’una novel•la no m’havia captivat tant com la d’OLOR DE COLONIA, de Sílvia Alcàntara.

Tot i haver estat fa uns anys un assidu lector de novel•les considero que no estic capacitat per fer-ne una crítica literària amb profunditat. Per manca de formació en aquest camp. Més enllà de dir que personalment l’he trobada una molt bona novel•la. Treballada i escrita amb un llenguatge planer i senzill que la fa de molt bon llegir.

Tal com diu la sinopsi de la portada del llibre que ha estat editat per Edicions 1984 i guardonat en diferents premis “Olor de Colònia evoca la vida d’una colònia tèxtil i les enverinades relacions socials, la combinació de despotisme i condescendència que, cap els anys 50, regeix la seva vida. Néixer, viure, reproduir-se i morir entre les parets d’una fàbrica. Una gran fàbrica que va més enllà dels llocs de treball, que és també l’escola per als fills, l’església, les botigues i les cases per viure-hi.”

Al meu parer el fet que l’autora va néixer a Puig-reig a l’any 1944, i va viure fins els vint anys en una colònia tèxtil dona a aquesta novel•la un valor afegit. Que tot i narrar una història fictícia retrata uns espais i personatges a qui dona realisme i vida pròpia. Aconseguint un fidel reflex d’un petit univers on tot es movia al voltant de dos poders “l’empresa i l’església”.

Entenc que aquesta coneixença fa que la novel•la en certa manera tingui un caire autobiogràfic dels anys de infància i adolescència de l’autora, en alguns dels seus personatges. Essent al mateix temps un estudi històric, etnològic i antropològic. En que dona a conèixer i reviu les costums religioses i socials d’aquella època, les jerarquies i oficis de l’àmbit de la industria tèxtil, la influència de l’església en la educació, etc.

Salvant les diferències d’una colònia a una petita població industrial. Per les persones que som nascudes aquella època en un d’aquests llocs. On quasi tota la vida diària corria al voltant de la fàbrica. La lectura de la novel•la es un viatge a unes imatges i records de la infantessa i adolescència, esvaïdes o convertides en records molt allunyats. Doncs llegint aquest llibre a més de viure les històries, sentiments, pors, aspiracions.... dels seus personatges. Hi podem veure aquells nens i adolescents que un vam ser.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada