dimarts, 31 d’agost del 2010

EL VAPOR DE LA BURÉS

He rebut un correu d’en Pere Figuereda, l’alcalde d’Anglès, convidant-me a la inauguració de la rehabilitació i adequació de l’edifici del Vapor de la Burés. Agraeixo el detall, ja que va ser des del Grup d’estudis de la Vall d’Anglès que ens mobilitzarem per aconseguir la preservació de la màquina de vapor. Demanant la seva declaració de bé d’interès local a l’ajuntament.

De tot això ja han passat quasi deu anys. S’ha corregut molt de camí fins arribar a veure rehabilitat l’edifici que acull la màquina de vapor. Assoliment que significa la consolidació i base de la principal infraestructura que ha d’acollir el Museu d’Anglès.

Ja a l’any 1973 en el llibre titulat: Anglès, notes històriques; el doctor Àngel Vinyes, enyorava un museu. A la dècada dels anys noranta, jo mateix , n’havia parlat amb l’Emili Rams i altres companys interessats pel patrimoni cultural i documental de la vila. Però s’ha de reconèixer que no teníem una idea molt clara de com havia d’esser aquest equipament. Les mirades en aquell moment anaven encaminades a un model de museu etnològic i la creació de l’arxiu històric municipal.

Més tard a inicis d’aquest nou segle vam assabentar-nos de l’existència de la màquina de Vapor de la Burés i de la seva importància. Qui ho havia de dir?. Doncs des d’aquell moment sense saber-ho ja teníem el motiu i eix vertebrador d’aquell projecte difús que alguns somiàvem.

Molt aviat l’Emili Rams començà a gestar l’idea d’un museu dedicat a la industrialització a la Vall d’Anglès. Ell ja havia treballat el tema en els seus dos llibres titulats, Anglès de la pagesia a la industrialització, de l’any 1998 i 1999. Els altres no vam trigar a captar l’idea i pujar al carro. És un bon exemple l’exposició realitzada a l’any 2005 en motiu dels vint-i-cinc anys del tancament de les mines d’Osor.

Realment tenim un ric patrimoni cultural i natural que cal preservar i potenciar com un element més de dinamització econòmica i d’atracció de turisme cultural. Això de sempre ho hem tingut molt present els membres del Grup d’estudis de la Vall d’Anglès i ho hem intentat transmetre en tot moment a els responsables polítics del nostre municipi.

Ara amb l’adequació del “Vapor de la Burés” iniciem una nova etapa. No ens podem aturar i el Vapor hauria de ser el símbol dels nous reptes que s’han d’encarar els propers anys. Si el segle passat la vila d’Anglès es va caracteritzar per la seva transformació econòmica. Per passar de ser una vila eminentment rural a ser una vila industrial. Els propers anys d’aquest segle XXI la transformació ha d’anar encaminada cap el manteniment i reactivació de la industria. Com també de l’assentament de nous ninxols d’activitat, com el turisme cultural i les activitats relacionades amb les noves tecnologies i l’anomenada societat del coneixement.




1 comentari:

  1. El Vapor de la Burés, ha estat , ès i serà una gran obra de la ingenieria industrial, i tot i que actualment ès molt criticada, crec que ès un dels magnifics bens culturals i historics que tenim a la vila, juntament amb el barri vell i tot el conjunt natural que ens envolta. Sols cal acabar de abilitar-ho per treuren un profit que donarà prestigi a casa nostra.
    Felicitats a tots els que heu lluitat per la seva conservaciò.

    ResponElimina