diumenge, 7 de juny del 2015

EL TER BRUGENT; TERRITORI COMÚ PROJECTE COMÚ



Ja han passat les eleccions municipals, a la demarcació del Ter Brugent la campanya electoral ha coincidit amb la finalització dels treballs del Pla estratègic  en l’àmbit del desenvolupament econòmic local i l’ocupació del Ter Brugent 2014-2020. Els treballs s’han dut a terme des del Consorci Ter Brugent i la consultora Activa Prospect.

Des de la constitució del Consorci  a l’any 2007, sempre n’he defensat el seu potencial per a la zona. També n’he criticat sovint la manca de capacitat per encapçalar  projectes encaminats a la reactivació socioeconòmica.

A mitjans de l’any passat al tenir coneixement de l’inici  dels treballs del Pla estratègic; acostumat a percebre el Consorci com un ens inactiu i de nul interès pels agents implicats. No vaig deixar d’amagar la poca confiança que em causava l’acció.  

Ara passats els mesos i havent participat en diferents sessions del Pla estratègic he observat un cert canvi d’actitud dels representants municipals envers al Consorci i una  voluntat d’implicació.

Segurament arribar a aquest punt de partida no ha estat fàcil. Ha calgut superar per part dels municipis consorciats diferents barreres: desconeixement del rol del Consorci,  reticències i desconfiances mútues, falta de lideratge, períodes sense gerent, entrebancs de la llei de racionalització i sostenibilitat de l’administració local, etc. Generant una pèrdua d’interès que ha posat en algun  moment en perill la seva continuïtat. Però gràcies a la perseverança i treball d’en Carles Vilà, fins ara regidor de desenvolupament local i promoció econòmica a la Cellera de Ter i president del Consorci;  sembla ser que la fase s’ha superat i s’ha pres plena  consciència del paper de l’ens com  eina de dinamització cultural, econòmica i social per la zona del Ter Brugent.

El proper tretze de juny els ajuntaments constituiran els seus plenaris sorgits dels resultats de les darreres eleccions municipals. El Consorci iniciarà una nova etapa i els equips de govern dels ajuntaments hauran de nomenar-hi els seus representants. Aquests  el trobaran  adscrit al Consell Comarcal de la Selva, amb uns estatuts renovats que obren noves oportunitats, disposant de gerent i un Pla d’acció a l’espera d’iniciar les primeres passes.  

Ara serà moment de marcar les polítiques  del Pla d’acció pels propers anys i la posada en marxa de les accions que es creguin més adients pel desenvolupament del territori, depenen dels recursos que es puguin aconseguir. La zona del  Ter Brugent porta  massa temps adormida; els seus municipis  han de ser capaços de treballar conjuntament. Compartim  territori i necessitats,  i per tant ens cal projecte comú. Els darrers dos anys s’ha avançat en aquesta línea, ara  no ho podem deixar perdre. Ens hi juguem millorar o no el futur de la zona. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada