diumenge, 11 d’abril del 2010

PARTICIPACIÓ CIUTADANA

A la web del Consell Comarcal de la Selva apareix la notícia que el passat vint-i-dos de març van celebrar un taller participatiu sobre qualitat democràtica. S’explica que la sessió tenia com a objectiu treballar el Llibre Verd de la qualitat democràtica, que s’està elaborant des de la Direcció General de Participació Ciutadana ,etc.

La notícia segueix parlant de com es va desenvolupar la jornada. En acabar la lectura descobreixo que abans es parlava de llibre blanc pel que veig ara en diuen verd. Penso que serà qüestió d’ecologisme i sostenibilitat....!.

Sembla interessant, fa anys volia conèixer el tema hi vaig llegir més d’un llibre i article. Però l’experiència em fa pensar que només són paraules i més paraules. Segur que tot plegat s’acabarà amb un estudi més que aportarà poques novetats i sobretot molt de paper..... i milers d’euros mal gastats pel meu parer. D’alguna manera s’ha de justificar la feina i sous d’un Director General, uns tècnics, assessors, experts, etc.

Llegint la notícia recordo el dia que un jove politòleg arrel d’una subvenció que la Generalitat havia concedit a l’ajuntament per elaborar el Pla Director de Participació Ciutadana d’Anglès. Va venir a trobar-me pel meu coneixement sobre alguns aspectes socioeconòmics de la vila. D’això fa més de cinc anys, en tot moment vaig mostrar el meu escepticisme. Abans de tot s’havia de crear el logotip del procés participatiu. Semblava molt important, la imatge ho es tot!. Han passat els anys i de moment encara no he vist publicat el Pla Director en cap espai.

Vull aclarir que crec en la participació ciutadana com a eina de millora democràtica. Però tinc poca confiança amb les persones que l’han de impulsar i fer efectiva. Uns governants majoritariament distanciats dels seus conciutadans. Certament la política transforma a les persones?

A la meva opinió la participació ciutadana a nivell local comença quan l'alcalde i regidors, tan de l’equip de govern com oposició, són capaços de dialogar amb els ciutadans, escoltar-los, acceptar les diferents opinions i crítiques. Penso que sense aquesta base mínima qualsevol procés participatiu no té sentit.Però tinc la sensació que una vegada tastat el petit poder que dona un càrrec això tan fàcil es fa molt difícil. Ho potser fa por?. Quan parlar i escoltar ens pot ajudar a recapitular i ser autocrítics amb nosaltres mateixos.

Finalment recordar que en el seu dia va desaparèixer el fòrum públic a la pàgina web de l’Ajuntament d’Anglès com també l’apartat de cartes dels lectors al butlletí municipal. Després necessitarem a tècnics i experts, plans directors i estudis en participació ciutadana...... ?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada